de Schakelklas

 

Schakelen naar een Purmerendse school
 

Ieder jaar komen er gezinnen vanuit het buitenland in Purmerend wonen. Als daar kinderen in de basisschoolleeftijd bij zijn, kiezen hun ouders een van de Purmerendse scholen voor hen. Voor leerlingen die het Nederlands nog niet onder de knie hebben is dat een hele stap. De Schakelklas voor nieuwkomers biedt dan de nodige hulp en ondersteuning.
 

De Schakelklas is bedoeld voor leerlingen tussen (bijna) zes en twaalf jaar die minder dan een jaar in Nederland wonen. Tijdens hun eerste schooljaar in Purmerend leren ze in de Schakelklas goed Nederlands spreken en schrijven. Uiteraard wordt er in deze klas ook gewoon gezongen, gespeeld, getekend en gerekend. Maar de nadruk ligt op de taal. In feite is de Schakelklas te beschouwen als een kleine school, gespecialiseerd in het aanleren van het Nederlands als tweede taal.
 

Klaarstomen
 

De Schakelklas is te vinden op het adres Pinksterbloem 67-69, 1441 RJ Purmerend.
Na een jaar kunnen de leerlingen zich uitstekend redden in de Nederlandse taal en zijn ze klaar voor een school in hun eigen buurt.

 

De Schakelklas is tot stand gekomen door een samenwerking van de gemeente Purmerend en de twee grootste schoolbesturen in de stad: de confessionele stichting CPOW en de openbare stichting OPSO. De afspraken die daarbij zijn gemaakt zijn vastgelegd in het ‘Convenant Schakelklas Purmerend’. De ondertekenaars hopen ook in de toekomst een goede start te kunnen bieden aan jonge nieuwkomers in de stad.
 

Meer weten?
 

Wilt u meer weten over deze schakel tussen de oude en de nieuwe taal, dan biedt www.schakelklaspurmerend.nl uitkomst. Als u geďnteresseerd bent, kunt u ook een afspraak maken om eens te gaan kijken op de school. Het telefoonnummer is 06.57934753.