Nieuwsberichten 2022-2023

OPSPOOR-Zomerboek
Het schooljaar zit er bijna op en wat zijn we trots op onze geweldige TOEKOMSTMAKERS! Of je nu voor de groep stond of er in zat, samen hebben we er een fantastisch jaar van gemaakt waarin er keihard is gewerkt.

Om al onze leerlingen en medewerkers te bedanken voor hun onvermoeibare inzet, hebben we het spetterende OPSPOOR-Zomerboek uitgedeeld. Een boek boordevol coole weetjes, handige tips om eropuit te gaan, spelletjes en breinbrekende puzzels.

Het OPSPOOR Zomerboek is compleet gemaakt met de zogenaamde kleur-de-getallen-poster. En de getallen refereren aan de cijfers achter OPSPOOR. Want waar een jaarrekening meestal bestaat uit een reeks getallen, bedragen en cijfers die niet voor iedereen interessant en begrijpelijk is, drukten wij onze visie en belangrijkste weetjes en uitgaven op deze wijze uit. Zo krijgt iedereen een kleurrijk en duidelijk beeld van wat OPSPOOR zo bijzonder maakt.

   

Digitale game voor onderwijsprofessionals
Bij OPSPOOR zijn zowel de medewerkers als leerlingen TOEKOMSTMAKERS. We geven kinderen de verantwoordelijkheid om te bouwen aan een toekomst voor zichzelf en hun omgeving. Aan een toekomst die duurzaam en rechtvaardig is. En aan een toekomst met plek voor iedereen. Zoals je leest staat de ontwikkeling van het kind continu centraal. Het is onze taak om bij te dragen aan hun lerend vermogen. Daarbij leren we graag van en met elkaar! Daarom hebben wij de handen ineengeslagen met de onderzoekers van De Pedagogische Opdracht voor het ontwikkelen van een digitale game in Minecraft om het onderzoekend vermogen van (aankomend) onderwijsprofessionals te versterken.
 
Uit onderzoek blijkt dat reflectieve, contextbewuste onderwijsprofessionals die hun onderzoekend vermogen benutten, beter in staat zijn hun handelen in het primair proces continu af te stemmen op wat hun leerlingen of studenten nodig hebben. De deelnemers pakken gezamenlijk diverse (spel)activiteiten op, ontmoeten elkaar online en krijgen vanuit de verschillende spelelementen meer zicht op hun pedagogische opdracht en het instrumentarium dat zij kunnen inzetten in het primair proces.
 
Hierbij ontdekken zij nog meer hun eigen rol en weten zij wat ze kunnen doen. Mooi toch dat gaming hiervoor ingezet kan worden? Erg tof al zeggen wij het zelf.
 
De conceptversie van de game is door onze OPSPOOR-collega vorige week geļntroduceerd met een workshop tijdens het symposium van het lectoraat De Pedagogische Opdracht. Het symposium had het thema 'De Pedagogische Opdracht: richtinggevende antwoorden op actuele vragen in het onderwijs'. Lector dr. Mascha Enthoven en de docent-onderzoekers van het lectoraat De Pedagogische Opdracht gingen in gesprek over onderwerpen als kans(on)gelijkheid en persoonsvorming in het onderwijs.
Wil je op de hoogte worden gehouden over het proces van de game? Of wil je deelnemen aan het proces in de vorm van een testteam waarin we de game samen verder ontwikkelen en testen? Meld je dan aan via deze link.
 
Onze OPSPOOR-collega's van het team Opleiden in de School waren ook aanwezig bij het symposium. In de samenwerking in de Samen Opleiden-trajecten met het lectoraat De Pedagogische Opdracht en pabo-opleidingen wordt de focus namelijk gelegd op het versterken van het onderzoekend vermogen van (aanstaande) onderwijsprofessionals.Opening vernieuwd schoolplein OBS De Nieuwe Wereld
Op 8 november was de feestelijke opening van het vernieuwde schoolplein van OBS De Nieuwe Wereld. De leerlingen, het team van de school, bestuurder Astrid Brugman, Natalie Saaf (vervangend wethouder Onderwijs van de gemeente Purmerend), voormalig voorzitter van de MR en een contactpersoon bij Houtplezier waren aanwezig. Natalie Saaf opende het vernieuwde schoolplein door symbolisch een lint door te knippen.
Schooldirecteur Dennis van Alfen is blij dat het schoolplein is vernieuwd en vergroend. Op het schoolplein zijn nieuwe speeltoestellen geplaatst, met extra aandacht voor natuurlijke en duurzame materialen, zoals hout. Het schoolplein is nu beter voor de warmteregulering en ook watervasthoudend.
Er zijn prijzen uitgereikt aan de winnaars van de kleur- en tekenwedstrijd. Verder hebben alle leerlingen deelgenomen aan verschillende activiteiten, met als hoogtepunten de springkussens, het "spijkerbroekhangen" en de ijsjes van Multi-IJs. Een leerling gaf zelfs aan dat dit de mooiste dag van haar leven was!Giga Goede Gedichtenbundel
In alle 17 groepen van obs De Bloeiende Perelaar zijn fantastische gedichten geschreven met behulp van de schooldichters Yanaika en Mandy.

Bekijk hier de video van de feestelijke afsluiting van de Kinderboekenweek: https://www.nhnieuws.nl/.driehonderd-kinderen-maken...

Donderdagochtend 29 september begon voor groep 4A net even anders dan normaal. Op basis van het thema van de Kinderboekenweek, Gi-ga-groen, hebben de leerlingen gedichten geschreven. Volgens hen is Gi-ga-groen bijvoorbeeld 'dat de wereld groen en gezond blijft', maar ook 'buitenspelen'.

Tijdens de les heeft Yanaika haar eigen gedicht 'Kastanjeboom' voorgedragen. Na deze boom te hebben geļmiteerd, waarvan de takken volgens de leerlingen op oren, vleugels en torens leken, was het tijd om de giga groene schrijfschriftjes tevoorschijn te halen. De kinderen stelden zichzelf vragen af als: wat zie ik, wat ruik ik, hoe zou het zijn als ik op die plek was of hoe zou het zijn om een kevertje te zijn? En op de vraag 'waar lijkt een lieveheersbeestje op?' kwamen ook al zulke inspirerende antwoorden: op de schild van een ridder, op een paddenstoel en op de vuurtoren van Ameland. Je hoort het al, de meest fantasierijke bewoordingen zijn naar bovengekomen. De taal begon zo te leven dat er een nieuw woord is bedacht, 'reuzalig'!
Aan het eind van de les hebben 5 leerlingen vol enthousiasme hun gedicht voorgedragen. Het ging van kralen die vuurwerk schieten tot cactussen die dansen in hun prikkelende pak… aldus een en al dichtkunst.

De gedichten zijn gebundeld in de GiGa Goede Gedichtenbundel die op vrijdag 14 oktober is uitgereikt. Bestuurder Astrid Brugman mocht vol trots de eerste bundel ontvangen van wethouder Eveline Tijmstra. Bekijk hier de video van de feestelijke afsluiting: https://www.nhnieuws.nl/.driehonderd-kinderen-maken...

Desiré Beenders geeft op obs De Bloeiende Perelaar kluslessen voor leerlingen die succeservaringen kunnen gebruiken. Deze magische boom wordt ingericht als bibliotheek met boeken op de takken. Hoe mooi is dat!

     

   

Leerlingen aan het woord

"Trots op onze school"

"Wij zijn trots op onze school omdat we echt met onze tijd mee gaan" - Leerling van obs De Harpoen in Jisp